Z pewnością chleb jest jednym z najczęściej spożywanych artykułów spożywczych w naszym kraju.
Co dzień kupujemy świeże pieczywo, chleb, bułki, mamy swoje ulubione piekarnie w których lubimy robić zakupy. Możemy wybierać spośród różnych rodzajów chleba, pieczonych według różnych receptur. Oczywiście najkorzystniej jest wybrać chleb robiony metodą tradycyjną na zakwasie, dzięki temu smak będzie najlepszy, tego rodzaju chleb dłużej zachowuje świeżość. W przypadku pieczywa które posiada różnego rodzaju spulchniacze, polepszacze smaku, efekt jest odwrotny, każdy kto lubi dobre pieczywo, od razu rozpozna niskiej jakości chleb czy bułki. Z pewnością często w supermarketach możemy znaleźć pieczywo, które wydaje się zbyt pulchne, kiedy zgnieciemy bułkę w ręce okazuje się że jest ona pusta w środku. Dlatego też poszukujemy chleba z najlepszych piekarni, gdzie produkuje się chleb według receptur tradycyjnych, wówczas możemy liczyć na najlepszej jakości pieczywo. Zakwas do pieczywa znany był już 2000 lat przed naszą erą, powstaje on ze specjalnej mieszanki wody i mąki, Dodatkowo musi być umieszczony w ciepłym miejscu, wówczas będzie wyrastał prawidłowo. Samo pochodzenie chlebów chleba nie jest do końca jasne, jednak przyjmuje się że był znany już około 10000 lat przed naszą erą, początkowo znane były wyroby z pszenicy i jęczmienia. Chleb wypiekany był początkowo przy pomocy rozgrzanych kamieni, jest to bardzo dobry pomysł, ponieważ kamień przez długi czas utrzymuje temperaturę, dzięki temu chleb dobrze wyrastał odpowiednio, obecnie chleb oczywiście wypieka się w odpowiednich piecach, ale czasem znajdziemy jeszcze piece opalane drewnem.
Wielu piekarzy uważa że chleb powinien posiadać jak najmniejszą ilość składników, należy wypiekać go z jak najlepszej jakości mąki.
W zależności od przepisu mąki różnią się od siebie typem, każdy piekarz posiada swój własny sprawdzony przepis. Miejscem, gdzie możemy zakupić dobry chleb może być mała, rodzinna Piekarnia Kraków jest miastem gdzie znajdziemy wiele różnych piekarni, w których możemy zakupić wysokiej jakości pieczywo. Oczywiście po wyrobieniu ciasta należy odczekać pewien czas, aby ciasto wyrosło, wówczas uzyskujemy najlepszą jakość. Podobnie kiedy umieszczamy ciasto w piecu, liczy się czas oraz temperatura samego pieczenia.