W jaki sposób henna barwi włosy

Henna jest wytwarzana z liści rośliny o nazwie Lawsonia.

Jest ona naturalnym barwnikiem, który może farbować włosy bez uszkadzania ich oraz wysuszania czy chemicznej zmiany ich struktury. Czysta sproszkowana henna jest w stu procentach naturalna i wolna od syntetycznych chemikaliów, dzięki czemu można ją bezpiecznie stosować również podczas ciąży lub karmienia piersią. W przeciwieństwie do komercyjnych farb do włosów, henna nie zawiera PPD, soli metalicznych ani amoniaku. Barwniki chemiczne często powodują rozdwajanie końcówek i wypadanie włosów, ale henna nie powoduje żadnych problemów z włosami i nie wysusza ich. Zamiast chemicznie zmieniać strukturę włosa i osłabiać go, henna wiąże się z keratyną, zapobiegając łamliwości łodygi włosa, tym samym wzmacniając ich strukturę. Naturalna henna jest sprzedawana w postaci sproszkowanej, zielonej mieszanki używanej do farbowania włosów, brwi, rzęs i malowania orientalnych wzorów na skórze. W jaki sposób henna barwi włosy

Gdy zostanie odpowiednio wymieszana zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, wytworzy czerwony barwnik.

Aby uzyskać różne odcienie farby, do brązów i czerni dołącza się drugą roślinę, Indigo (Indigofera Tinctoria). Do jaśniejszych, blond i neutralnych farb do włosów z henny używa się innej rośliny, Cassia (Cassia Obovata), która sama w sobie jest bezbarwna, ale daje złociste refleksy we włosach. Henna stosowana jako farba do włosów to półtrwały barwnik, który stopniowo zanika przez około 8 do 12 tygodni. Ten okres zwykle zbiega się z porostem nowych włosów, co oznacza, że odrosty będą pasować do koloru henny, aby uzyskać ładny, równy koloryt przez większość czasu pomiędzy farbowaniami włosów, jeśli używasz Khadi henna miedziana. Amla również może być używana z farbami do włosów z henny, aby uzyskać chłodniejsze odcienie, zapobiegać blaknięciu, zwiększać wchłanianie barwnika i zapobiegać rozluźnionym lokom i falom spowodowanym użyciem samej henny. Amla w proszku jest dodawana bezpośrednio do mieszanki henny, ale nigdy do indygo, ponieważ może zatrzymać prawidłowe uwalnianie barwnika w mieszance.