Jak działa piec konwekcyjny?

W każdej restauracji jednym z podstawowych sprzętów jest piekarnik, który służy do termicznej obróbki żywności.

W zależności od typu elementy grzejne mogą być zasilane gazem lub elektrycznie. Kiedyś piekarniki po prostu podgrzewały żywność zwiększając temperaturę, jednak nowsze piece elektryczne posiadają nowocześniejsze rozwiązania. Stosuje się w nich konwekcję, czyli rozprowadzanie gorącego powietrza po całym piekarniku. W pewnym sensie piec konwekcyjny to tradycyjny piekarnik wyposażony w dodatkową grzałkę i wentylator, co wyróżnia go na tle konkurencji sposobem przyrządzania potraw.

Przenoszenie ciepła występuje naturalnie, gdy zbiegają się powietrze o dwóch różnych temperaturach. Jednak gdy do mieszanki dodawane jest poruszające się powietrze, szybkość przenoszenia jest przyspieszana co przyśpiesza podgrzewanie i pieczenie.

Tradycyjny piekarnik posiada dwa elementy grzejne jeden na górze i jeden na dole, w piecu konwekcyjnym dodatkowe znajdziemy źródło ciepła z wentylatorem. Gdy gorące powietrze z elementów grzejnych jest przenoszone dookoła piekarnika przez wentylator, potrawy gotują się szybciej i równomierniej, co sprawia, że piec konwekcyjny powala lepiej przygotować wiele potraw. Może być to przykład pieczenie całego kurczaka, gorące powietrze obiega jedzenie, ważne w tym przypadku jest równomierne rozłożenie ciepła. W kuchni piece tego rodzaju są doceniane ze względu na szybkość przyrządzania jedzenia, dodatkowo piec konwekcyjny będzie bardziej oszczędny, ponieważ potrzebuje mniejszej ilości prądu lub gazu. Piec może przygotować jedzenie w nieco mniejsze temperaturze, przez co jest bardziej energooszczędny. W wielu restauracjach wykorzystywane są piece wsadowe gazowe, które można łatwo dopasować do innego wyposażenia kuchni. Dzięki temu zajmują mniej miejsca i są chętnie wykorzystywane przez kucharzy. Oczywiście można także zakupić modele elektryczne w zależności od potrzeb. To wygodne, ponieważ niektórzy szefowie kuchni wolą przyrządzać różne dania w różnych piekarnikach.