Obecnie coraz chętniej zamawiamy jedzenie z dowozem do domu czy też do firmy, w dobie koronawirusa restauracje czy też lokale gastronomiczne nie pracują, dlatego też jedynym rozwiązaniem będzie zamówienie jedzenia z dowozem.
Oczywiście przyjeżdża ono w różnego rodzaju opakowaniach, musi być to opakowanie które sprawi iż danie będzie gorące, dodatkowo dostaniemy do tego często plastikowe sztućce.
Ekologiczne opakowania na obiady i pojemniki na zupę
Różnego rodzaju dania gorące dostarczane są dla nas do nas w opakowaniach które mają zapewnić im odpowiednią temperaturę. Często wykorzystywane są opakowania styropianowe, które pozwalają na dowóz ciepłych posiłków na długich trasach. Jednak warto zwrócić uwagę iż jest to opakowanie nieekologiczne, dlatego też obecnie poszukuje się różnych rozwiązań które miałyby zastąpić tego rodzaju opakowania. Z pewnością dobrym pomysłem może być wykorzystanie opakowania na jedzenie wykonywanych z pochodnych różnego rodzaju roślin.
Warto zwrócić uwagę iż plastiki, styropian, różnego rodzaju materiały sztuczne także folia, które na co dzień wyrzucamy do kosza na śmieci słabo się rozkładają. Często widzimy wysypiska śmieci, gdzie tworzą się całe hałdy odpadów.
Zatem rezygnacja z tego rodzaju opakowań byłaby dużym krokiem jeżeli chodzi o ekologię.
Obecnie coraz więcej firm cateringowych dowozi obiady w pojemnikach ekologicznych, mogą być to pojemniki wykonane jest trzciny cukrowej. Coraz większą popularnością cieszą się także produkty bambusowe.
W przypadku dań obiadowych często także otrzymamy pojemniki na zupę, najczęściej będą to pojemniki zamykane, do tej pory najczęściej wykorzystywano opakowania wykonane ze styropianu oraz plastikowego wieczka. Coraz częściej firmy gastronomiczne skłaniają się ku pakowaniom ekologicznym, mają taką zaletę iż szybko się rozkładają, dzięki czemu nie tworzą kolejnych gór śmieci. Z pewnością wpływ na to ma także zwiększona świadomość ekologiczna klientów którzy chętniej zamawiają w restauracjach które dbają o ekologię.